רבי אייזיק יצחק טירנא בר בנימין מחכמי אשכנז לפני כ – 600 שנה, מגדולי הרבנים בהונגריה. פוסק גדול. בעל “ספר המנהגים”. רבו המובהק היה רבי אברהם קלוזנר מווינה, שכתב אף הוא ספר “מנהגים”.היה גם מתלמידיו של מהר”ש מנוישטט (רבי שלום בר יצחק, רבו של רבי ישראל איסרלין בעל “תרומת הדשן”). כחכמים אחרים בימיו עסק בכינוס מנהגי הקהילות, שנשתכחו בעקבות נדידת יהודים ממקום למקום בדורות שלאחר “המגיפה השחורה” (בשנת ה’ק”ח / 1348). ב”ספר המנהגים” שלו התייחס למנהגי קהילות אשכנז המזרחיות – באוסטריה, בוהמיה ומורביה, והרצאת הדברים היא בשפה ברורה וצחה. הספר התחבב על יהודי מזרח אירופה, יצא במהדורות רבות ומוזכר בספרי הפוסקים הבאים אחריו. הרמ”א (רבי משה איסרליש) מביאו פעמים רבות כמקור להלכותיו. רבי אליקים געטשליק חיבר עליו הגהות.

רבי אייזיק נחשב בדורו כפוסק גדול. תשובה שלו בהלכה נדפסה במהדורה החדשה של “ספר המנהגים”, שם הוא חותם “עקוד בן איש ימיני” ופירוש החתימה: יצחק בן בנימין. האגדה העממית מספרת על בתו של רבי אייזיק שהיתה יפת תואר, וכשראה אותה יורש העצר ההונגרי גמר בנפשו להתגייר, למד תורה ונעשה חכם מובהק. רבי אייזיק נעתר להשיא לו את בתו לאישה ולימדו תורה. כשנתגלה הדבר לראשי הכמורה בהונגריה דרשו ממנו שיחזור לנצרות, ומשסירב דנו אותו למיתה והוא נשרף על קידוש ה’. (מתוך אנציקלופדיה לבית ישראל)

פלאפון

הצטרפו לקבלת עדכונים מערוץ התורה בוואטסאפ או בטלגרם שלכם!

בערוץ התורה נשלחים מדי יום לאלפי יהודים ברחבי העולם תכנים נפלאים וייחודים, קצרים וקולעים במיוחד שלא יתפסו לך את כל היום, מעט הכמות ורב האיכות

השאירו תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים